Zand, zand en nog eens zand in Mauretanie

De grens van Mauritanië is net zo chaotisch als die van Marokko. Verschillende loketjes, veel fixers die je willen ‘helpen’ tegen betaling en andere mensen die er rondhangen, zoals een man met 1 been die op z´n dooie gemak thee zit te drinken op de grond, in een van de kamers van het douanegebouw en douaniers die rondlopen of achter bureautjes zitten. Zodra ik uitstap wandelt er ook meteen een fixer als een schaduw achter me aan. Ik negeer hem en vraag aan de douanier waar ik heen moet. Loketje 1 is aan de linkerkant. Ik wandel naar binnen en de paspoorten worden gecontroleerd en gestempeld. Eenmaal weer buiten mogen we een stukje verder rijden. Dan komen er twee douaniers aanwandelen. Ik stap uit en ze willen in de bus kijken. Dat is altijd een leuk momentje voor ons vanwege onze harige ‘verrassing’ die we bij ons hebben in de bus. Anda vindt nieuwe mensen altijd gezellig en knuffelwaardig.

Anda is door de geblindeerde ramen aan de buitenkant niet te zien, dus zodra de deur open gaat zien de douaniers Anda pas. Ik gooi deur open. Verrassing!!! Zoals verwacht deinzen de twee mannen in hun stoere legeruniform drie meter achteruit. Of ze gevaarlijk is. Non, non, non elle est tres, tres, treeeeessss, gentil zeg ik vriendelijk glimlachend. Ze mogen gerust even binnen kijken. Nou nee, dat hoeft niet. Ze komen schoorvoetend een metertje dichterbij en vragen aan Ivo of hij wat kastjes wil opentrekken voor controle. Natuurlijk. Ze kijken met een oog naar de inhoud van de kastjes en met hun andere oog houden ze Anda, die blij staat te kwispelen en ze graag even af wil lebberen, angstvallig in de gaten. Of we ook alcohol bij ons hebben. Nee, dat is streng verboden in Mauritanië dus dat hebben we braaf allemaal opgedronken in Marokko. De dapperste van de 2 doet nog een stap dichterbij en wil Anda uiteindelijk zelfs proberen te aaien. Dapper!
We mogen door naar het volgende loketje. De auto moet worden bijgetekend in het paspoort en we ontvangen een formulier voor de auto. Ik loop het gebouwtje in, naar een kantoortje waar twee douaniers ieder achter een bureau zitten. Hij vult het formulier in. De kosten zijn 10 euro. Ik geef hem een briefje van 5 en wat munten. Daar is hij het niet mee eens. Hij wil een briefje van 10. Nou, die heb ik heel toevallig net niet bij me. Hij wijst naar zijn collega en zegt dat ik het met hem maar af moet handelen. Ook goed. Ik geef hem het briefje van 5 en de euromunten. Nee, niet goed genoeg. Ik krijg het formulier cadeau en hoef uiteindelijk niets te betalen. Nou, aardige mensen die douaniers van Mauritanië.

We mogen weer 5 meter verder rijden en de volgende wil nogmaals in de bus kijken. Hij vraagt naar de koelkast en of we daar drank in hebben staan. Hij wil even een kijkje nemen en als we aangeven dat we daarvoor de bank moeten verschuiven en alle spullen eerst moeten uitladen, inclusief Anda natuurlijk, laat hij het er maar bij zitten. Heel fijn. Net als ik naar het laatste loketje wil lopen voor stempel nummer zoveel, zien we de groep Fransen staan die we eerder troffen in Marokko. Ze zijn al een paar uur bezig de grens over te komen, maar dat is niet verwonderlijk met zo’n grote groep. Bij het laatste loket ontvangen we nog een paar stempels en maakt de douanier nog een paar grappen over mijn beroep als communicatieadviseur en dan mogen we eindelijk Mauritanië in.

Het is inmiddels 17.00 uur en rond 18.30 uur is het donker. Het wordt tijd een slaapplek te vinden. We rijden richting Nouadhibou, 40 kilometer verderop. Daar zouden drie campings moeten zijn. Eerst willen we nog proberen geld te pinnen. Het is mogelijk te wisselen bij de grens bij een van de fixers maar of je dan een gunstige koers krijgt is de vraag. Het is druk in Nouadhibou. Veel verkeer. We zijn moe na alle indrukken bij de twee grensovergangen. De tijd dringt want het wordt donker. Het lukt niet om geld te pinnen. Na de tweede pinautomaat geven we het op en rijden verder het stadje in.

kleinstraat172302

Verderop zou een camping moeten zijn. We belanden in een zijstraat en het voelt niet goed. We zien ook geen aanwijzingen of borden die erop duiden dat er een camping is. We slaan linksaf en belanden in een achterbuurt. Geen camping. Dan maar doorrijden naar de volgende. Dan klinkt een harde knal en zien we in de buitenspiegel kinderen wegrennen. Ze gooiden stenen en een was raak.  Ivo bedenkt zich geen moment, gooit de deur van de bus open en sprint er achteraan. Hij ziet de kinderen een hutje inschieten en trekt de gammele deur open. Daar treft hij de moeder van de kinderen en ook een paar geiten aan, die verbaasd en met grote ogen van schrik naar Ivo kijken die woest in de deuropening staat. De moeder kijkt naar haar kinderen en begint ze boos uit te foeteren. Ivo draait zich om en gooit de deur met zo’n smak dicht dat die uit zijn voegen springt en scheef zakt.

Hij loopt terug naar de bus en stapt in. Wegwezen hier. Het wordt schemerig en we besluiten 10 kilometer terug te rijden naar een camping net buiten de stad. Die bestaat gelukkig wel en ziet er goed uit. Vlak voor het donker en afgepeigerd komen we aan. We rijden het terrein op en jawel…..de groep Fransen met generator is inmiddels ook aangekomen. Wat een feest….Gelukkig is het terrein groot en staan ze dit keer aan de andere kant van het terrein en hebben we weinig last van het lawaai van de generator. De campingeigenaar is geweldig. Hij denkt in eerste instantie dat we bij de groep horen, maar als hij hoort dat het niet zo is geeft hij aan dat we ook gebruik mogen maken van het gebouwtje met warme douche, die hij gereserveerd heeft voor de Fransen. Wat heerlijk en wat aardig. Ook kunnen we bij hem geld wisselen en rekent hij geen commissie. De camping kost 5 euro en ligt direct aan het strand in een mooie baai. Daar gaan we morgen even van genieten. Eerst eten, lekker warm douchen en dan slapen…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s