Ivo et Karin fumer une pipe

Het vinden van een mooi wandelgebied waar Anda even lekker kan rondrennen is nog niet zo eenvoudig. We zien veel zwerfhonden, vooral rondom de dorpjes en steden. Daarom rijden we een stuk het binnenland in op zoek naar natuur. Vrijwel direct als je de kustlijn achter je laat wordt het landschap heuvelachtig en glooiend en groeien er meer bomen en groen. In de omgeving van Benslimane draaien we de asfaltweg af, een gravelweg op richting een bos. Het lijkt uitgestorven, dus een mooie plek om even te wandelen. Geen (zwerf)hond te bekennen. Wel slingert er overal zwerfafval en glas, zoals op de meeste plekken Marokko die we tot nu toe gezien hebben. Alsnog uitkijken zodat Anda haar neus niet in de verkeerde dingen steekt. Na wat rondgedoold te hebben besluiten we met de camper het gravelpad te volgen en verder het bos in te rijden.

Al hobbelend en schuddend ploeteren we verder. Kastdeurtjes vliegen open en de naaidoos vliegt door de lucht, maar we worden beloond. Aan het eind van de rit komen we uit aan de rand van een klif waar we een prachtig uitzicht hebben over een vallei. Als we de omgeving in ons staan op te nemen horen we vanuit de bosjes een onverstaanbaar gemompel. Daar kruipt de schaapsherder tevoorschijn met in zijn kielzog zijn kudde schapen.

In Marokko ben je nooit alleen, ook al lijkt dat wel zo. Tijdens onze motorvakantie in Marokko zo’n vijf jaar geleden stranden we op een, zo dachten wij, verlaten bergpas met een lekke band. Voor we echter met onze ogen konden knipperen stonden er 5 Marokkanen om ons heen om ons te helpen. De een kwam met gereedschap, de ander met een emmer water en weer een met een pomp. Na een uur konden we verder en werden we uitgezwaaid door de hulptroepen.
De schaapsherder kijkt ons even fronsend aan, wijst naar Anda, brabbelt wat en wandelt dan rustig verder met zijn kudde. Wij blijven nog een tijdje in het bos, eten een broodje en rijden dan weer terug naar camping Said.

klein141313
Onze stek op camping Said

De volgende dag horen we van een mannetje van de camping dat er ’s avonds voetbal is op groot scherm, in de ‘kroeg’ achter de camping. Een spannende wedstrijd van de ploeg van Casablanca tegen een ploeg uit Egypte. Het was de finale dus dat beloofde wat. Om 8 uur liepen we naar de kroeg. Het zat er al stampvol. De grote ruimte, sfeervol verlicht met een aantal tl-balken, was helemaal vol en wij werden naar een soort lounge gedeelte gebracht op de tweede verdieping. Wat we wilden drinken? Twee cola, want bier zou lastig worden. En welke smaak we wilden roken in de waterpijp. Appel, zoethout of mint. Mint dan maar. Even later kwam de ober de trap oplopen met een groot gevaarte en 2 blikjes cola met een rietje. Hij installeerde de waterpijp naast ons en daar gingen we. Lurkend aan de slang begon het water in de waterpijp woest te borrelen. Al kuchend baanden we ons een weg door de waterpijp.

Om de zoveel tijd kwam de ober de gloeiende kooltjes vervangen, waarna we ons weer in mintwolken konden hullen. Bij gebrek aan bier was het een leuk tijdverdrijf, maar we kwamen voor de voetbal. Uiteindelijk zijn we naar beneden gelopen en installeerden we ons op de nog enige vrije plek in de ruimte, voor de ingang van de toilet die we daarmee blokkeerden. De sfeer zat er al goed in. Zo’n 100 paar ogen staarden ingespannen naar het scherm en het dampen van de vele waterpijpen zorgden voor een flinke mist van appel, zoethout en mint die door de ruimte dreef.

IMG-20171106-WA0000

Casablanca scoorde in de tweede helft het enige doelpunt en het dak ging eraf. Tot onze grote verbazing ging in de dansende, hossende en schreeuwende menigte geen één waterpijp omver, wat gezien de volgepakte ruimte een knappe prestatie was. Na de wedstrijd hielden we het voor gezien en kropen we, gehuld in frisse mint nevelen, ons bedje in.

2 gedachtes over “Ivo et Karin fumer une pipe

    1. Hoi Ruth, neeeeee geen gekke middelen in de waterpijp, alleen mint. Iets wat een mint smaak en geur geeft. Verder doen we de was in een teiltje. Water erin, spoelen en klaar. En als het echt vies is met een beetje waspoeder maar meestal is het vooral stoffig.

      Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s